Kipróbáltuk: Google Play Pass

Október elején több egyéb ország mellett kishazánkban is elérhetővé vált a Google Play Pass. Sokak számára ismerős lehet az a koncepció, miszerint bizonyos havidíj fejében reklámmentességet, extra tartalmakat és kényelmi, avagy kiegészítő szolgáltatásokat kapunk a fejlesztőtől. Ebben a speciális előfizetésben, gyakorlatilag mindegyik jellemző megtalálható, sőt még ezeknél is több. Azonban pontosan mit is jelent és anyagilag mennyibe is kerül ez nekünk felhasználóknak havonta? Sok más egyéb kérdés között ezekre is megpróbáltam megtalálni a választ, miközben aktiváltam a díjmentes próbahónapot és belevetettem magam az előfizetés használatába.

Ahogyan a bevezetőben is említettem már az első hónap teljesen díjmentes. Ennek köszönhetően elköteleződés nélkül kipróbálhatjuk a szolgáltatást, viszont érdemes azonnal kikapcsolnunk az automatikus megújítást, amennyiben nem szeretnénk akaratunkon kívül előfizetni a következő hónapra. Pontosan mi is a Play Pass? Így hangzik a Google meghatározása: “A Google Play Pass több száz játékhoz és alkalmazáshoz biztosít hozzáférést, és minden hónapban újakkal bővül.” Tehát leegyszerűsítve a dolgot, egy bizonyos havidíjért cserébe fizetős alkalmazásokhoz és játékokhoz férhetünk hozzá az aktuális hónapban. Továbbá a programok használta közben felugró reklámok blokkolásra kerülnek az előfizetők számára, illetve az appokon belüli vásárlások által feloldható extra funkciók is elérhetővé válnak külön díjfizetés nélkül is.

A Google Pay app-ban a bal felső sarokban lévő beállítások lenyitása után láthatóvá válik a Play Pass menüpont, melybe belépve tudunk regisztrálni a próbaidőszakra. A díjmentes hónap után két lehetőségünk is van a vásárlás tekintetében. Amennyiben havonta szeretnénk előfizetni, úgy 1.890 Ft-ot kell utalnunk, viszont ha egy évre előre megvásároljuk az előfizetést, úgy igen komoly kedvezményt kapunk, mert csupán 960 Ft körüli összegbe kerül a Google szolgáltatása. Az aktiválás után számtalan alkalmazást és játékot kínál nekünk a Play Pass, melyeket talán a kategóriákban keresgélve találhatunk meg a legjobban. Azonban kedvünkre böngészhetünk a szerkesztői ajánlatok között, illetve a felhasználók által népszerűnek ítélt appokat is végig mustrálhatjuk.

Személy szerint mobilomat játékra igen csekély alkalommal használom (bevallom hetente pár alkalommal tolok 1-2 Clash Royal meccset), de régebben gyakran volt gondom, illetve úgy gondolom másnak sem kell bemutatnom az idegesítő felugró reklámokat, rövid videókat és a töltés közbeni mini game-ek tömkelegét, ami az utóbbi időben gyakoribb és egyre idegesítőbb probléma. A Play Pass előfizetők élvezhetik a teljesen reklámmentes felületet és nem rontja el egy random pop-up reklám a játékélményüket. Mielőtt bárki felhördülne “tájékozatlanságomon”, tisztában vagyok azzal, hogy sok egyéb módja van a nemkívánatos reklámok száműzésének, azonban ez a cikk most nem ezekkel a megoldásokkal hivatott foglalkozni.

Egy másik érdekesség, hogy a fizetős alkalmazások külön díjjal rendelkező prémium funkcióit is zavartalanul használhatjuk és ebben látom az igazi nagy fineszét a Play Pass előfizetésnek. Gyakran előfordul az, hogy egy (akár fizetős) app esetében is, vannak olyan funkciók, melyet egy külön beépített mikrotranzakció teljesítése esetén érhetünk el. Számomra legelőször az Xbox Game Pass szolgáltatását juttatta eszembe a Play Pass. Értem a koncepcióját az előfizetésnek, azonban a létjogosultságát úgyis a felhasználók fogják igazolni, avagy cáfolni. Véleményem szerint nem egy rossz elképzelés, azonban az egyszeri havidíjat sokallom kicsit, de megfelelő kompromisszum és barátságosabb alternatíva (lebontva 12 hónapra) az éves előfizetés. Egyik kedves barátom mondása jár a fejemben, mikor a Play Pass szolgáltatásra gondolok: “értem én, hogy non-stop, de meddig van nyitva?!”. A Google elképzelése az lenne, hogy minél több és szélesebb körben ismertessen meg minket a Play Áruházban fellelhető applikációkkal, ami nagyon szép és jó, de az biztos, hogy nekem ez a beruházás nem térülne meg. Érdemes a próbaidőszakot kihasználni, hiszen lehet valaki számára, aki szeret minden új appot és játékot kipróbálni (esetleg alternatívákat keres a meglévő alkalmazásai helyett) egy érdekes utazás a Play Pass világa.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s