Nálunk járt gyorsteszten: Huawei P Smart 2021

A Huawei új termékének neve számomra kapásból a Vissza a Jövőbe c. filmet juttatta eszembe, hiszen még csak 2020 van, de a cég már 2021-ben járna? Próbáljunk meg ezen felülkerekedni, hiszen a P Smart széria tagjai tényleg jól összerakott telefonok voltak és nem volt velük nagyobb probléma. A régebbi modellekre igaz volt az, hogyha az ember nem akart komolyabb összeget fordítani egy mobilra, de hétköznapi használatra elegendő, megfelelő tudással rendelkező (megfelelő kompromisszumok árán) és megbízható igáslóra volt szükség, kis szerviz igénnyel, akkor ezen sorozat darabjai erre a célra megfeleltek. Vajon ez az eszköz is elmondhatja ezt magáról?

Huawei P Smart 2021 Unboxing

A kijelző kialakításáról nekem a Samsung Galaxy S10 Lite ugrik be, oldalról az ujjlenyomat leolvasóval egyetemben a Xiaomi Redmi Note 9 Pro, míg a hátlapot mustrálva a Xiaomi Mi Note 10 Lite kacsint vissza rám. Persze tudom, hogy nehéz manapság teljesen egyedi dizájnt megalkotni és egy pillanatra a csalódottság érzése támadt fel bennem, de ha ettől eltekintünk, úgy maga az összhatás teljesen rendben van. Tehát kapunk egy 6,67″-os IPS LCD megjelenítőt, mely 1080 x 2400-as felbontással és 395-ös értékű pixelsűrűséggel rendelkezik. A fényerővel kültéren lehet némi gondunk, de egyáltalán nem vészes a helyzet, illetve szépnek mondható a képi megjelenítés, ami ebben az árszegmensben dicséretes. Tovább erősíti a készüléket, hogy a belső tárhelye 128 GB-os, azonban RAM tekintetében nem vagyunk elkényeztetve, mivel csupán 4 GB került az eszközbe. Mindezek mellé kapunk egy Kirin 710A (14 nm) típusú processzort és egy Mali-G51 MP4-es grafikus feldolgozó egységet. Az akkumulátor viszont egy tekintélyes 5.000 mAh-es értékkel rendelkezik, ami USB Type-C csatlakozóval képes a 22,5 W-os gyors töltésre is.

Lássuk mi a helyzet, amennyiben fotózásra szánjuk magunkat a készülékkel. Szemügyre véve a hátlapot összesen négy egységet láthatunk. A főkamera 48 MP-es, mely mellett helyett kapott egy 8 MP-es ultraszéles látószögű, egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es mélységérzékelő szenzor is. Az előlapon pedig egy középre pozícionált 8 MP-es “punch hole” típusú selfie kamera található meg. Az elkészített képeket jobban szemügyre véve, láthatóvá válik, hogy a megszokottakkal ellentétben, sajnos az eredmények a várakozásaimtól elmaradnak. A makró módban készült kép, illetve az előlapi kamerával készített felvétel, még rendben is lennének, de normál/ultraszéles módban a viszonylag jó fényviszonyok ellenére is látható, hogyan mosódnak el a fák lombjai a háttérben.

Majdnem mindegyik a Huawei által kiadott mobilról elmondható az, hogy sokkal jobban teljesít fotókészítéskor, mint mozgókép rögzítésekor. Sajnos ez itt is beigazolódott, hiszen nem teljesített túl acélosan a P Smart 2021 a fotózás terén, de videókészítés esetében elmondhatjuk azt, hogy az eredmény katasztrofális. Stabilizátorra, vagy zajszűrésre ne is számítsunk és az autófókusz is folyamatosan ugrál felvételkészítéskor. Rögzíthetünk videókat 1080p/30fps vagy 1080/60fps beállítással is, de az utóbbi módban készült felvétel a “futottak még” kategóriát sem nagyon éri el igazán.

Huawei P Smart 2021 1080p/30fps

Mit is írhatnék végszóként? Számomra a P Smart 2021 elnevezés, egy előremutató megoldásokkal és hardverrel szerelt készülék képét vetíti elém, azonban ennél az eszköznél erről szó sincs. A felhasználói felület ugyan tényleg gördülékenyen működik, amíg komolyabb feladat elé nem állítjuk a P Smart 2021-et, de a kamera miatt az összkép igencsak a negatív irányba billenti a mérleg nyelvét. Amennyiben hozzátesszük a GMS (Google Mobile Services) szolgáltatások hiányát is, úgy igencsak karcsú az a tény, hogy kapunk még az oldalsó gombba (nekem nagyon tetszik ez a megoldás) épített ujjlenyomat olvasót és a sokak által fontosnak vélt 3,5 mm-es Jack csatlakozót. Megközelítőleg 90.000 Ft körüli összegért vásárolhatjuk meg a Huawei új üdvöskéjét, de egy sokkal jobban felszerelt mobiltelefont is vásárolhatunk már ennyiért. Most promócióként az Extreme Digital honlapján egy Huawei Freebuds 3i is jár hozzá, amennyiben ezt a telefont választjuk, így összességében elgondolkodtató lehet azok számára, akiknek a fotózás/videókészítés egyálalán nem fontos egy mobilkészülék esetében.

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s