EMUI 10.1 a hétköznapokban

Amikor egy adott szoftverfrissítés jelenik meg, listaszerűen vannak feltüntetve a változások és az új látványos opciók, melyeket egyszer kipróbálunk és utána a feledés homályába merülnek. A telepítés után kizártam teljesen az újdonságokkal kapcsolatos információkat és pusztán arra figyeltem, hogy a hétköznapi használat során milyen változásokat és új fícsöröket fogok felfedezni. Röviden: mit vesz észre mindebből az átlagfelhasználó?

A teszt során megérkezett a júniusi biztonsági frissítéseket tartalmazó csomag is, amit telepítettem menet közben, azonban számottevő változást nem tapasztaltam az eredetileg megjelent verzióhoz képest. Ami rögtön szembetűnő volt számomra, hogy az ultrahangos ujjlenyomat olvasó, ami nem igazán állt eddig a helyzet magaslatán, már sokkal stabilabban működik és jóval kevesebbet téveszt a készülék feloldásakor.

Mivel munkám során sok fotót szoktam készíteni és dokumentumokat szkennelek a telefonom segítségével, így a kamera kezelőfelületének újítása azonnal szembeötlő változás volt. Egyszerűsödött a kezelőpanel, mégpedig jó értelemben. Véleményem szerint jóval gördülékenyebb, valamint használhatóbb lett a felület és felettébb előnyösnek tartom, hogy a nagy felbontású képek készítéséhez külön készült egy “nagy felbontás” opció a kamera további lehetőségek szekciójában.

Belépve a galériába, majd a szerkesztés funkciót kiválasztva, a lehetőségeink tárháza sokkal több és részletgazdagabb, mint a korábbi verzióban. Az elkészített képeinken gyakorlatilag külső szoftver segítsége nélkül is képesek lehetünk szinte bármilyen korrekciót vagy változtatást végrehajtani. Jelentősen megnőtt a fotókon alkalmazható filterek száma is, melyek erősségét egy csúszka segítségével állíthatjuk, ezáltal válhatnak még inkább egyedivé alkotásaink.

Amennyiben a képernyő jobb széléről elhúzzuk az ujjunkat és egy pillanatig ott tartjuk, majd elengedjük, akkor előjön egy gyorsmenü. Azok az alkalmazások, melyeket ide helyezünk a gyors elérésbe, egy különálló ablakban megjelennek a többi alkalmazás felett. Így a multitasking új értelmet nyer és jóval kényelmesebben tudunk elvégezni olyan feladatokat, amelyeket eddig nehézkes volt az alkalmazások váltásával. Először kicsit furcsa volt ez a funkció, viszont amióta rászoktattam magam a használatára, azóta sokkal egyszerűbben és még hatékonyabban tudom elvégezni az adatok beírását vagy bemásolását adott alkalmazások között.

Ugyan lehet már csak placebo hatás, de mégiscsak úgy érzem, hogy a telefon amióta az új szoftver van rajta, gyorsabban és stabilabban működik. Ráadásképpen az akkumulátor üzemidejében is pozitív változást tapasztaltam. A mindennapi használat során, délután 4-5 óra környékén már 30% körül járt mindig a töltöttsége a készülékemnek, viszont a frissítés óta a nap végén is 40% körüli értéket mutat a töltöttség visszajelző. Összességében ki merem jelenteni, hogy megérte frissíteni a Huawei P30-at az EMUI legfrissebb 10.1-es verziójára. Stabilabb és gyorsabb működést biztosít a felhasználóknak, ráadásul ezek a funkciók valóban színesebbé és hasznosabbá teszik a jelenleg is elérhető funkciókat az eszközön. Érdemes megemlíteni azt (a legstabilabb működés érdekében), hogy az új szoftver telepítése előtt csináljunk mindenképpen egy biztonsági mentést adatainkról, majd a telepítés után egy gyári visszaállítást is.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s