A klasszikusok kedvelőinek: Xiaomi Amazfit GTR!

Ugyan a készülék nem mostanában jelent meg, mégis úgy érzem van létjogosultsága ennek a cikknek. A megszokott objektív leírásokhoz képest ez egy kicsit személyesebb hangvételű lesz, mivel jómagam gyűjtöm a régi mechanikus karórákat és hiába próbáltam ki több okosórát, valahogyan egyik sem tudta elérni azt, hogy huzamosabb ideig napi szinten használjam egészen… mostanáig…

Magára a megjelenésére modhatjuk, hogy a klasszikus karóra dizájn, ami számomra nagyon megnyerő volt, ráadásul megfelelő szíj választás mellett hétköznapi, sportos vagy akár elegáns öltözékhez is ideális viselet. Bármilyen általános 22 mm széles óraszíj megfelelő hozzá, és egy kis kézügyességgel egyszerűen tudjuk cserélgetni a szíjakat, ráadásul az anyaghasználatra sem lehet panaszunk hiszen kézbevéve az órát, érződik a prémium minőség.

Maga a tok mérete 47 mm-es, ami közel sem mondható kicsinek, azonban ami 50 mm alatt van, kisebb csukón sem mutat rosszul véleményem szerint, ráadásul meglepően kényelmes a viselete. Az 1.39″-os AMOLED kijelzőt 3-as típusú Gorilla Glass védi, a felbontása pedig 390*390-es (326ppi). Kifejezetten jól kivehető minden a számlapon, még erős napsütésben sem tapasztaltam problémát az óra leolvasásával kapcsolatosan. Az idő és az értesítések megjelenését a beállításokban testreszabhatjuk. A megjelenítőt aktiválhatjuk a csuklónk felemelésével, avagy manuálisan a gombok segítségével is.

A számlapok tekintetében is, kapuk jó néhány előre telepítettet, azonban van lehetőségünk teljesen egyedi hátteret is beálltani. Biztos vagyok abban, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt, mivel a legegyszerűbb analóg változatoktól, egészen a mindent mutató digitális csodákig terjed a repertoár. Természetesen a számlapok is befolyással bírnak az üzemidőre. Azonban a 410 mAh-es akkumulátor meglehetősen jól teljesít a készülékben, amennyiben nem figyelünk oda az energiatakarékosságra, és folyamatos kapcsolattal használjuk, akkor megközeítőleg 4 napot fog kibírni az óra egy töltéssel. Azonban ha egy kicsit figyelünk az energiafelhasználásra akkor 6-7 napot tud elketyegni az eszköz mielőtt töltőre kellene tennünk.

Az óra megjeleníti az általunk kiválasztott alkalmazások értesítéseit, valamint el tudjuk olvasni az üzeneteket is. A beérkező hívásokra is tudunk reagálni némítással vagy pedig eluasítással, azonban telefonálni és válaszolni a szöveges üzenetekre sajnos nem képes az eszköz. Cserébe azonban kapunk pluzusmérőt, lépésszámlálót, iránytűt, legnyomásmérőt, valamint telefonunkon lévő zenelejátszót is képesek vagyunk vele vezérelni. Mutatja a pontos időjárási adatokat, illetve tudunk beállítani ébreszőt és emlékeztetőket is rajta. Érdemes megemlíteni a zseblámpa funckiót, aminek az aktiválásával kivilágosodik teljesen a kijelző, így ha szükségünk van egy kis fényre, de nincs kéznél a telefonunk ez elégséges lehet. Külön szeretném kiemelni a takarékos üzemmódot, amit ha aktiválunk egy puritán digitális számlapot kapunk és a lépésszámlálón kívül nem fog más extra funkció rajta működni, azonban ebben az üzemmódban a készülék 24 óra használat során csupán 1%-ot veszített a töltöttségéből. Szóval ha valamilyen oknál fogva alacsony töltöttséggel vágunk neki a napnak, klasszikus karóraként akkor is megállja helyét a készülék.

Az óra 5 bar nyomásig ellenáll a víz nyomásának, így úszás közben sem kell megválnunk a készüléktől. A megtett lépések mellett mutatja az eszköz az elégetett kalóriákat, valamint tudunk célokat beállítani az edzésünk hatákonyságának növelése érdekében. Rengeteg egyéb adatot is meg tudunk adni az alkalmazásban, így kiváló társ lehet a sportokat kedvelők számára.

Az elmúlt évek során kipróbáltam már sok okosórát az igazán gagyiktól, egészen az Apple Watchig. Számtalanszor megfogadtam, hogy nem költök többet okosórára mert egyszerűen nem az én műfajom és nem tudja számomra egyik sem azt az érzést nyújtani, mint egy régi szép mechanikus karóra. Némelyik óra tetszett de az üzemideje volt csapnivaló, míg a másik esetében mondjuk a dizánj nem tetszett, illetve voltak az egyszerűen rosszul vagy egyáltalán nem működő vacakok. Egy kollégámon láttam először ezt az órát és akkor valami ellenállhatlan vágyat éreztem, hogy nekem is kell egy ilyen óra azonban az előző tapasztalatok miatt elhesegettem a gondolatot. Azonban a sors úgy hozta, hogy nem sokkal később a kollégám lecserélte ezt az órát egy másik típusra, így visszautasíthatatlan áron jutottam hozzá ehhez a darabhoz, amit immár két hónapja használok napi rendszerességgel. Kicsit azóta bűntudatom is van, mivel a karóragyűjteményemből ritkán veszek elő másikat hétköznapi használatra. Tehát összegzésül elmondhatom azt, hogy engem eljesen meggyőzött ez az óra, és szuper társa lehet bárkinek a hétköznapokban. Ugyan vannak apró hiányosságok mint a válaszüzenetek és a hívásfogadás hiánya, azonban úgy gondolom ezekkel együtt lehet élni. Cserébe kapunk egy hihetetlenül megbízható, remmek akkumulátor idővel rendelkező és szuperül személyre szabható okosórát. Részemről az eszköz 10/10-es és aki gondolkozik azon, hogy milyen okosórára ruházzon be, annak nagyon jó szívvel merem ajánlani a Xiaomi Amazfit GTR-t!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s