Nálunk járt gyorsteszten: Huawei Mate 30 Pro

A héten egy kedves ismerősömnek hála, volt lehetőségben egy kis idő erejéig kipróbálni és átvizslatni a készüléket. Azt kell mondanom, hogy az első benyomás meggyőző volt számomra. Lássuk részletesebben, mit nyújt számunkra a gyártó legújabb zászlóshajóján a Huawei élmény.

Kézben tartva a készüléket, abszolút prémium érzést kelt a telefon, bár úgy gondolom ebben az árszegmensben ez elvárható. A 6.5″-os OLED panelen szép megjelenítést biztosít a készülék számára, a felbontása 1176×2400 pixel HDR10, illetve a denzitás 409 ppi, amit Gorilla Glass 6 véd a fizikai sérülésektől. Ennek köszönhetően, hiába van hajlított kijelzőnk, mégis rendkívül strapabíró az eszköz. Természetesen a notch-ot vagy pedig az oldalsó sávot el tudjuk szoftveresen tüntetni, amennyiben ez zavarna minket.

A készülékben 8GB RAM teljesít szolgálatot, egy HiSilicon Kirin 990 (7 nm) processzorral karöltve, 256 GB ROM társaságában. Az energiaellátásért pedig egy 4500 mAh-es akkumulátor a felelős. A telefon gyors töltésre is képes természetesen, 40W/27W vezetékkel, vagy pedig vezeték nélküli technológián. A grafikus gyorsító pedig egy Mali-G76 MP16-os. Az előlapot pedig két dolog teszi igazán érdekessé, az egyik, hogy nincs beszélgetési hangszóró, hanem a készülék egy vibra motor rezegtetni a kijelzőt és az továbbítja a hangot. Kicsit szkeptikus voltam, azonban meglepően jól működik a funkció. A második pedig a lézeres arcfelismerő rendszer, aminek a segítségével 3D-ben történik az arcfelismerés, és így teljesen sötétben is képesek vagyunk ezzel a funkcióval feloldani a készüléket.

A hátlapon négy szenzort figyelhetünk meg: 40 MP (széles), 8 MP (telefotó), 40MP (ultraszéles) és egy TOF 3D mélységérzékelő. Amíg az előlapon egy 32MP-es kamera teljesít szolgálatot, a már korábban említett TOF 3D biometrikus szenzorral.


Ahogyan már megszokhattuk a Huaweitől, a Leica optikával megspékelt szenzorok, most is szépen teszik a dolgukat.


Valamint videókészítők szerelmeseinek is kedvez a készülék, hiszen 60FPS-el tudunk 4K-ban videót rögzíteni.

Azonban most jöjjön az egymilliós kérdés!
Mi a helyzet a Google szolgáltatásokkal?

Hiszen ez az első olyan hivatalosan is forgalomba került Huawei készülék, ami már a Google szolgáltatásai nélkül érkezik a felhasználókhoz. A probléma áthidalására több lehetőségünk is van. Az első az App Galery alkalmazás, hiszen hivatalosan innen tudunk minden applikácót letölteni a készülékre. Amennyiben itt nem találjuk meg a nekünk szükséges alkalmazást, úgy a fejlesztő saját oldaláról szükséges letöltenünk és telepítenünk azt. Szerencsére ez sem egy túl bonyolult megoldás. A harmadik, és talán az egyik legegyszerűbb metódus, hogy a PhoneClone alkalmazás segítségével költözünk át a Mate 30 Pro-ba és úgy gyakorlatilag minden alkalmazás amit használtunk átkerül és futtatható is lesz. Bónuszmegoldás lehet még ugyan, a harmadik fél által készített szolgáltatások telepítése, de úgy gondolom nem kell bemutatni, hogy az milyen kockázatokkal jár, és nem is javasolnám senkinek.

Összességében úgy gondolom, hogy a Huaweinek sikerült, egy kiváló készüléket alkotnia, és áthidalni a Google szolgáltatások hiányának nehézségeit is. Az eszköz nagyon jól néz ki, a méreteihez képest akár egy kézzel sincs szükség bűvészkedésre a kezeléséhez. A hardver elég erős, valamint ahogyan már megszokhattuk a kamera is hozza a kiváló fotókat, illetve érezhetően javult a Huawei videózás terén is. A készülék kereskedelmi forgalomban már, a mai árakhoz képest nem irreálisan drága a többi gyártó zászlós telefonjaihoz képest sem. A készülékben több apróság és extra funkció is megtalálható, amennyiben kíváncsiak vagytok rá, kövessétek az oldalt és hamarosan ezekről is lehullik a lepel!